неделя, 30 юни 2013 г.

РЕхитектурата – отражение на съвременните култура и изкуство върху архитектурата


Индустриалната революция дава началото на епохата на косуматорското общество и консумеризма. Масовото производство сериозно намалява цените на вещите - от трудно достъпни и скъпи, те стават неделима част от ежедневието на всички домакинства. Това води и до промяна в общата култура на обществото. Интересен пример в тази насока е хладилникът, който изцяло променя навиците за съхранение на хранителните продукти в дома. Друг пример откриваме в литературата свързана с воденето на домакинството. Пак поради масовото производство голямата част от препоръките, които намираме в тези книги стават ненужни. Няма я необходимостта да се прави зимнина за зимата, например, защото магазинът предлага големи количества от продуктите на ниски цени. Започва да се заражда консуматорското общество, в което двигателната сила е непрекъснатото потребление. Хората купуват неща, които понякога не са им нужни но биха повдигнали социалния им статус в обществото.
Развитието на технологиите след индустриалната революция, както и изграждането на консматорската култура водят до редица промени в архитектурните решения. Голямата концентрация на работна сила в градовете и малкото разполагаема площ в тях довежда до дизайна на апартаментното жилище. Изобретяването на електричеството, водещо след себе си разнообразие от домакински уреди, пренарежда функционално обграждащата ни жизнена среда. Нововъведенията като грамофона, хладилника, радиото и доста по късно компютъра претендират за своето необходимо място в архитектурната среда. В началото тези нововъведения са били изработвани от познати, лесно рециклируеми материали, но развивайки се, материалите също достигат до трудно преработваеми такива. Това както и задълбочаването на консумеризма, особено след втората световна воина, във време на разцвет, променя из основи отношението на обществото към вещите и последвалото им превръщане в отпадък.
Към края на 20ти век на дневен ред в обществото започва да излизат проблемите с екологичното замърсяване на планетата. Популярната култура достига до свои изводи за бъдещето при запазване на високите нива на потребление и игнориране на екологичните проблеми. Филми като поредицата „Лудия макс“ и „Воден свят“ внушават едно апокалиптично усещане и както личи за първи път показват възможността, а и необходимостта в строителството и въобще в обграждащата ни среда като цяло, да се ползват вторични материали и отпадъци. Последвалото навлизане на така наречените научно- документални телевизии довежда до промяна в навиците. Отговаряйки на потребностите, тези телевизии започват да продуцират множество програми свързани с възраждането на идеята за домашен майстор/домакиня, толкова бързо забравени в предните десетилетия. Впечатление прави, че голяма част от тези предавания са насочени и показващи употребата на вторични суровини в домакинството. ScrapHeap Chalange и др. Тази необходимост за връщане към един по естествен начин на живот дава отзвук и при завръщането на литературата за водене на домакинство, доминирана от идеята за пестеливост и даване на нов живот на ненужните ни вещи. Културата на консумеризма също търпи някои промени, като това най-силно си проличава в текстилната, където в последните години се наблюдава бум на продажбите на, тъй наречените „second hand“ или втора ръка дрехи. Като цяло изобразителното и музикално изкуство близки до съвременната популярна или поп култура са нейно пряко отражение. Тя търси различното, екстравагантното, провокиращото, шокиращото. Това прави боклука много силно изразително средство за тези изкуства, свидетелства сме на множество арт инсталации стимулиращи самосъзнанието и насочващи към проблемите вътре в обществото.
От друга страна архитектурата бидейки по своята същност изкуство и функционалност, макар и с по бавни темпове отговаря на примерите в множество други – обществено-културни сфери.
РЕхитектура – това е архитектура обърната срещу консуматорското общество, дизайн, ползващ вече употребени стоки и материали, като един общоприет, незамърсяващ строителен елемент.  Откриването на материала „отпадък“ като елемент в строителството е все още трудно и противоречиво, въпреки че самото понятие за отпадък е продукт на същото това консуматорско общество.

Интересът е насочен в посоката, че въпреки тези обществени нагласи под влиянието на популярната култура, употребата на вторични материали в архитектурата и архитектурния дизайн се превръща в модно и поп- течение в модерната архитектура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар