понеделник, 10 юни 2013 г.

НЕПОТРЕБНИТЕ ДРЕБНИ ПРЕДМЕТИ И ВЕЩИ ОТ БИТА КАТО ЧАСТ ОТ АРХИТЕКТУРНАТА СРЕДА

VSU’2013
Рехитектура – това е архитектура обърната срещу консуматорското общество, с дизайн, ползващ вече употребени стоки и материали, като един общоприет, незамърсяващ дизайнерски елемент. Могат да бъдат реализирани от превозни средства, електронни и електрически уреди, опаковки или просто вещи. От друга страна в общество, свикнало с непрекъсната провокация на сетивата, конвенционалното често се подминава за сметка на по-нестандартното. Като част от това течение бихме могли, да определим и ползването на дребните предмети и вещи в архитектурата и най-вече в интериора.
Във всеки един дом, колкото и нов и подреден да е той има едно чекмедже, което приютява много дребни, моментно ненужни вещи. Често бързо забравяме за тяхното съществуване и съдържанието на това чекмедже постоянно набъбва до момента, когато трябва да решим съдбата на тези вещи, дали да бъдат изхвърлени като отпадък или да бъдат употребени за нещо друго. Почти винаги второто им приложение няма общо с първоначалното им предназначение.
Това в никакъв случай не са нови практики, лесно можем да си представим как нашите прародители са намирали всякакви различни приложения на вещите си, сред които разбира се и интериора на домовете си. След избухването на индустриалната революция консуматорското общество забавя тези „направи си сам“ практики, когато обществото намира за по-лесно да да изхвърли старото и да купи нещо ново пред това да поправи или да измисли ново приложение на вече съществуващото. В последните десетилетия тези тенденции започват отново да се изменят, когато същото това общество започва да осъзнава, че непрекъснатото генериране на ненужно големи количества отпадъци вреди  на околната среда и задъхва природата. Хората достигат до идеята, че в тези ненужни вещи има скрит ресурс и потенциал, макар и с различни предназначения и те могат да бъдат използвани. Постепенно се възражда културата на „направи си сам“ и обществото обръща погледа си в тази посока. Това не остава незабелязано от артистичните и художествени среди и ненужните вещи стават част от ползваните изразни средства, даващи своето силно екологично послание. Тази артистична вълна настъпва стремглаво и в архитектурата и интериорния дизайн. Давайки най-голямо отражение в интериора, големината и физичните свойства и качества, най-общо на дребните ненужни вещи, не позволяват употребата им като конструктивен елемент в архитектурата.
Това, както и многобразието на позлваните материали и форми / на почти всички заобикалящи ни предмети в обграждащата ни среда/ значително затруднява класифицирането на рехитектурните примери от дребни предмети и вещи.
Въпреки това, настоящия доклад прави такава класификаци в две направления – 1.По търсено въздействие и 2. По Функционалност.

1.      По търсено въздействие:
1.1.Ретро стил
 чрез употребата на ненужни вещи в интериора на помещенията се цел внушаване на усещане за друга, вече отминала епоха. Ползва се най-вече в заведения за обществено хранене и се цели определено въздействие върху посетителите.
Фиг.1 Менци ползвани като корито на мивка, гр.Костенец;
Фиг.2 Порцеланови и глинени чаши като интериорно осветление;
Фиг.3 Ретро шапки за ретро стил;
1.2.Колекционерски стил
Основната цел е да се експонират вещите и предметите, на които собствникът държи и/или колекционира.
Фиг.1 Къща в пълен размер от блокчета „лего“;
Фиг.2  Облицовка на преградна стена от винени коркови тапи;
Фиг.3 Инсталация за стена от грамофонни плочи;














2.      По Функционалност:
2.1.Декоративни
Артистично-художествени решения подобряващи общата архитектурна среда.
Фиг.1 Инсталация от стари електрически крушки, гр. София
Фиг.2 Стена от моливи
Фиг.3 Инсталация с чаши за кафе,           гр. София


2.2.Декоративно-фунцкионални
Едновременно играещи ролята на художествни инсталации но с вменена функция, налълно различна от първоначалното им предназначение.
Фиг.1 „Тухли“ от нарязани банкноти – „къща Милиард евро“ един от малкото случай на конструктивен елемент при рехитектура от вещи
Фиг.2 Модифициран кег за бира с нова функция
Фиг.3 Осветителни тела направени от композитен материал с основна съставка употребено кафе




 Рехитектурата от ненужни вещи и предмети отговаря на променящите се култура и ценностна система, бавно отхвърлящи консумеризма като начин на живот. Това, както и непрекъснатата нужда на обществото от артистични провокации и новости определя на този вид архитектурен дизай, както и на рехитектурата като цяло, водещо място при съвременните и модерни интериорни и архитектурни решения. Принципът, че не би могло да съществува масовост и еднаквост на елементите на рехитектурата, както и естествената симбиоза между нея и художествените изкуства разкрива потенциала на употребените вещи в дизайна като цяло.

Key words: Rechitecture, Recycling, Usless objects, Interior design

Няма коментари:

Публикуване на коментар